Téli kedvencünk, a tea

A tea, minden idők legkedveltebb meleg itala, amit annyira szeret a világ, hogy külön világnapot is kijelöltek a tiszteletére. Május 21. a tea világnapja, amikor megünnepeljük a finom tea ízét, a teaivás hagyományát és mindent, ami ehhez a kellemes meleg italhoz kötődik. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb nézzük meg, mit is nevezünk teának, és mióta isszuk. Következzen egy kis tea-történelem!

 

A pontos meghatározás

Teának nevezzük a teacserje megszárított leveleiből, szárából, rügyeiből készülő főzetet. Plantateának pedig azt, ami minden másból készül – például szárított gyógynövényekből, fűszerekből és gyümölcsök különleges egyvelegéből.

 


 

Ázsia őshonos növénye

A teát Ázsiának köszönhetjük, ugyanis a cserje innen terjedt el, és hódította meg az egész világot. Őshazája minden valószínűség szerint Észak-Burma és Délnyugat-Kína határán lehetett, ahol a mai napig vadon nő a teacserje. A teaivás pontos eredete ismeretlen, de már időszámításunk előtt 800-ban készült a teafogyasztásról egy könyv Kínában, melyben szó esett a termesztésről és a készítésről egyaránt. Kínából Japánba vándorolt a teafogyasztás szokása, onnan pedig egész Európát meghódította.

 

Luxustermék volt

Mára szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy voltak idők, amikor csak a leggazdagabbak juthattak hozzá a teához, vagyis főként uralkodók, nemesek. A világ sokat változott azóta, mára egyik legnagyobb előnye, hogy elérhető ára miatt igazi tömegtermékké vált. Pedig csak alig több mint 300 éve, az 1600-as évek végére tudott annyira elterjedni Európában, hogy a hagyományos élelmiszerboltok polcain is megtalálható volt.

 

Dickens és a tea

A Pickwick teákat senkinek sem kell bemutatni, a legtöbb magyar háztartásban máig a Pickwick teái a legnépszerűbbek. Egbert Douwe az 1700-as években szorgosan dolgozott különféle teáin, majd megnyitotta kis üzletét, ahol teát, kávét és dohányt árult. 1937-ig a társaság termékei Douwe Egberts néven kerültek forgalomba, és rendkívüli népszerűségre tettek szert. Ebben az esztendőben kitalálták, hogy az angolok számára egy különleges, új, angolosabb nevet keresnek a teáiknak. A Douwe Egberts igazgatójának felesége Charles Dickens A Pickwick klub című regénye nyomán a Pickwick nevet javasolta. A férj elfogadta javaslatát, és azóta a cég teatermékei ezen a néven futnak.

Egy csésze meleg tea, kávé, forrócsoki, egy tányér kellemesen meleg leves – ezek nélkül nem is tudnánk átvészelni a hosszú telet. Ha Önnek is jólesne minden nap egy tányér gőzölgő leves, de nincs ideje elkészíteni, rendelje házhoz az Interfoodtól! Finom ételek, elérhető árak, házhoz szállítás – ezt kínálja az Interfood!