Ne keress tovább, itt van Sárospatak legjobb pizzája

Új sorozatunkban 1 meghatározott város 1 meghatározott ételét teszteljük. Ezúttal Sárospatak pizza kínálatát ettük végig.
A legtöbb pontot kapott Pizza del Fiore pizzáit egyenesen imádtuk, méghozzá annyira, hogy totál biztosak vagyunk benne, VISSZATÉRÜNK MÉG! 


Tedd becsülettel a szívedre a kezed, és valld be: bármikor megennél egy jó pizzát. Étteremben vagy hazarendelve, vékonyan vagy vastagon, paradicsomosan vagy fehéren, ezer féle kombinációban létezik, még egy olyan kisvárosban is, mint Sárospatak. Szeretnél megbízható helyről, mindig jó minőségű, finom és kielégítő pizzát rendelni, igaz? A joettermek.hu két munkatársa arra a nehéz feladatra vállalkozott, hogy tesztelje Sárospatak öt legjobbnak mondott pizzériáját. Megmutatjuk, hogy ár-érték-minőség szempontból hol mire számíthatsz.



Egy ígéretes olasz stílusú pizzériát vettünk először célba. A Pizza del Fiore Sárospatak csendesebb környékén található, egy kedves fehérre meszelt családi házban, mintha egy nagymama házához érkeztünk volna. Belépve egyből a kemencével és a pizzakészítő mesterrel találtuk szembe magunkat, izgalmassá teszi a helyet, hogy akár élőben nézhetjük végig, ahogyan készül a rendelésünk. Az étlapról a pizzéria nevét viselő különlegességet választottuk, ami nagyon érdekes kombináció: tejföl, tejfölben elkevert fügelekvár és erős csiliszósz, brie sajt, füstölt sonka, alma, mozarella. Mint kiderült, felszolgálónk maga a tulajdonos volt, aki a déli nagy forgalom ellenére időt szakított arra, hogy beszélgessen velünk. Az extragyorsan elkészült Pizza del Fiore pizza egy igazi ízorgia volt. Nagyon jól működtek együtt a minőségi és különleges feltétek, de a legnagyobb meglepetés az eredeti nápolyi pizzát idéző, ropogós, kissé levegős, pont tökéletesen megsütött pizzatészta volt, amit legalább 24 órán át kelesztenek. A Pizza del Fiore nevű pizzát azoknak ajánljuk, akik szeretik egyben érezni az édes és csípős ízeket. Ellenkező esetben valamelyik hagyományost (pl. margherita, négysajtos, négy évszak, sonkás-gombás), vagy a szintén egyedi és remek Zempléni vagy Reneszánsz pizzát érdemes választani!







Így kellene kinéznie minden magyar városban a pizzának. Ránézel, és már kóstolás nélkül is látod, hogy tökéletes a tésztája: 





Pizza del Fiore 
Enteriőr: 8
Kiszolgálás: 10
Alapanyagok minősége: 8
Elkészítés: 9
Tészta: 10
Ár-érték arány: 9
Összpontszám: 54

 

Update: a Pizza del Fiore azóta bezárt.

 

 





Az utunk a Bor&Bazsalikomhoz vezetett, ahol a weboldal szerint eredeti olasz recept alapján, magas minőségű pizzalisztet használva, friss bazsalikommal és mozzarella sajttal megszórva kerülnek a pizzák a kemencébe. A leírás alapján izgatottan böngésztük az étlapot, és alig vártuk, hogy megkapjuk az elképzelt sonkás-gombás-paradicsomos nyálcsorgatós pizzagyönyörűséget. A felszolgáló nagyon kedves volt, örömmel segített a rendelésnél, és a leterhelt időszak ellenére is gyorsan dolgozott. A 20 perces elkészítési idő alatt volt időnk körbenézni is a hangulatos belvárosi étteremben, ahol még egy kis gyerek játszósarkot is kialakítottak. Amikor a pizza az asztalunkra került, elsőként az tűnt fel, hogy hiányzik róla a friss bazsalikom. Beleharapva a feltétek sajnos csalódást okoztak: a prosciutto-nak ígért sonka inkább egy gyengébb minőségű gépsonka ízét idézte, a gombát pedig úgy tippeljük, hogy egyenesen egy konzervből tették a tésztára. A tészta vékony és ropogós volt, ugyanakkor kóstoltunk már ennél sokkal jobbat is. Az egészről az jutott eszünkbe, hogy 15 évvel ezelőtt örültünk volna neki, de a mai trendekhez és a Magyarországon is elérhető minőséghez képest nagyon retro-nak számít.





Bor&Bazsalikom
Enteriőr: 7
Kiszolgálás: 9
Alapanyagok minősége: 3
Elkészítés: 7
Tészta: 6
Ár-érték arány: 5
Összpontszám: 37
 





Sárospatakon a harmadik állomásunk a Pizza Express volt. A látszólag főleg kiszállításra fókuszáló pizzéria szintén a központtól kissé távolabb esik. Épülete szép, tiszta és rendezett volt. Mivel éppen mi voltunk az egyetlen vendégek, a felszolgáló gyorsan és kedvesen mutatott nekünk asztalt, és a választásban is segített. Ajánlása alapján az egyik bestsellerüket, a Piemonte nevű pizzát választottuk, rajta csirkemellel, baconnel, gombával, kukoricával és sajttal. Rendelésünk után egyből egy-egy hatalmas doboz ketchupot és majonézt kaptunk az asztalunkra - innen már sejthető volt, hogy erősen letértünk az olasz vonalról. Nem kellett sokat várni a pizzára, ami kicsit az második állomáson elkezdett időutazás folytatásának tűnt, csak kicsit távolabbra. A vastagabb tészta kissé túlkészült, a feltéteknél pedig a minőség helyett a mennyiségre koncentráltak. Ízélményben is nagy csalódás volt, csak egy-egy falat ment le belőle a torkunkon. Az ilyen pizzákat látva legszívesebben bevezetnénk egy pizza-kódexet. Mert egy pizza nem attól pizza, hogy kerek, ezt inkább ételrakásnak hívnánk.





Pizza Express
Enteriőr: 5
Kiszolgálás: 8
Alapanyagok minősége: 2
Elkészítés: 3
Tészta: 3
Ár-érték arány: 7
Összpontszám: 28
 





Miután expressz gyorsasággal távoztunk, egyből a Grill Gödör nevű, nagy pizzakínálattal rendelkező éttermet vettük célba. Teraszukról szép kilátás nyílik a templomra, és a helynek valószínűleg nevet adó zöld gödörre. A belső teret művészek festményei díszítik, étlapjukon a pizzák olasz keresztnevekről kapták a nevüket. Federico-t néztük ki magunknak, amelyen sonka, gomba, csirkehús és sajt volt. Náluk sem voltak túl sokan, talán ezért is kaptuk meg viszonylag gyorsan a rendelésünket, ketchuppal és majonézzel. Ha elkészülne az előbb említett pizza-kódex, valaki mindenképpen küldjön egyet a Grill Gödörnek is belőle! A tészta az egész nap során itt volt a legrosszabb, egyenlő arányban az alapanyagok minősége és az elkészítés miatt is. A bőven túlkészült, alul égett pizzán lévő feltétek nem voltak túlzsúfolva, de nem voltak frissek, és valószínűleg az alsó polcról válogatott a séf.


De legalább a kilátás szép.

Grill Gödör
Enteriőr: 8
Kiszolgálás: 6
Alapanyagok minősége: 3
Elkészítés: 3
Tészta: 2
Ár-érték arány: 6
Összpontszám: 28

 







Ötödik és egyben utolsó állomásunk a Collegno étterem és pizzéria volt Sárospatakon. A városközpontban lévő hely egy borospincéből változott étteremmé, nagyon hangulatos boxos kialakítással, ami minden asztaltársaságnak ad megfelelő privát szférát is. A sok vendég ellenére a Collegno pincére gyorsan és kedvesen fogadott minket, és segített a választásban is. Egy újragondolt, "light magyaros" pizzát kértünk, ami Andreino Corleone néven rendelhető, és kolbásszal, szalonnával, hagymával, paprikával, fetával és sajttal készül. Itt is kérés nélkül érkezik hozzá óriás tubus ketchup és majonéz is. Pizzánk gyorsan elkészült, és bár egy olasz minden bizonnyal megsértődne, ha pizza néven az asztalára tennénk, a tésztát összességében a nap második legjobbjának értékeljük. és feltétként is megfelelő minőségű alapanyagok kerültek rá. A tészta és a feltétek is nehezek, nem eteti magát, megüli a gyomrot.



Collegno étterem és pizzéria 
Enteriőr: 6
Kiszolgálás: 8
Alapanyagok minősége: 7
Elkészítés: 7
Tészta: 8
Ár-érték arány: 7
Összpontszám: 43
 



Összefoglalva: a Pizza del Fiore a legjobb.

Hogy miért? Főként a tészta miatt, ami -kicsit leegyszerűsítve- a hosszú (legalább 24 órás) kelesztéstől, és a hirtelen magas hőfokon (400 fok) való sütéstől lesz ízletes és légiesen könnyű. Ez mindennek az alapja, a különleges és minőségi alapanyagok csak rátesznek egy lapáttal. A kreatív összeállítások miatt pedig egy teljesen új pizzaélményt nyújt, amiben érezhetően benne van a pizzamester lelkének egy darabja is.

(Mi is emberi lények vagyunk emberi méretű gyomorral, nem tudtunk mindenhol minden pizzát megenni, ezért elcsomagoltattuk a maradékokat. A Pizza del Fiore pizzája pár percig sütőben melegítve még az esti filmnézésnél is csodálatosan ropogós volt.)

Következő városunk Budapest lesz, ott a ramen leveseket kóstoljuk végig.