Pesti Vigadó Étterem

Pesti konyha aktualizálva

2016 májusában a nagyközönség előtt á la carte kínálatával is megnyitott a Pesti Vigadó Étterem, amely nemcsak az elegáns, történelmi gyökerekkel bíró helyszínnel igyekszik meghódítani a hazai ínyenceket, hanem az ún. pesti konyha szemléletmódjának megfelelő ételkínálatával is.

„Hosszú előkészítést igényelt, mire meg tudtuk határozni azt a gasztronómiai stílust, amely méltó lehet egy olyan épülethez, mint a Pesti Vigadó” – mondta el a megnyitó alkalmából Szabó László étteremvezető. Itt a XIX. századtól nagyszabású bálokon, ünnepi fogadásokon vehetett rész az úri közönség. 1873-ban pedig hivatalosan ebben az épületben egyesítették Pestet, Budát és Óbudát, és valószínűleg itt lépett fel a legtöbbször Liszt Ferenc.

A házigazdák célja ennek megfelelően az volt, hogy egy olyan szellemiség jegyében vezessék konyhájukat, amely a főváros és az azt körülvevő régió hagyományaiból táplálkozik. A pesti konyha lényege, hogy olyan ételeket készítsen, amelyek egyébként is természetes módon körülöttünk vannak, de ezeket aktualizálja a mai kor igényei szerint, és magas, éttermi színvonalon állítsa elő és tálalja őket.

„Ennek érdekében például igyekszünk a zöldségek arányát növelni a megszokott hozzávalók megtartásával az egyes receptúrákban, és próbáljuk az alapanyagokat egyedi igényeiknek megfelelően, minél kíméletesebben feldolgozni” – egészítette ki az elméleti koncepciót gyakorlati oldalról Magos Zoltán séf.

A pesti konyha a magyar konyha szerves részeként, a 19. századtól kialakuló, történelmileg a török, olasz, osztrák és francia konyhák, valamint a regionális alföldi paraszti konyha elemeivel erőteljesen gazdagodó, az 1920-as évek végére éretté és egyedivé vált, folyamatosan formálódó, a világ más régióinak konyháitól jól megkülönböztethető, önálló nagyvárosi magyar polgári konyha. A pesti konyha, az Osztrák–Magyar Monarchia fúziós kulináris hagyományaiból táplálkozva a bécsi konyha párja, a magyar főváros egyedülálló konyhai és étkezési kultúrájának összegződése – foglalja össze a legfontosabb jellemzőket Csíki Sándor gasztronómiai szakíró.

A Vigadó termeiben zajló rendezvények ellátását is végző konyha áprilistól a nagyközönség előtt is megnyit, és negyedévente frissülő étlappal várja a vendégeket. A pesti konyha iránt érdeklődők olyan fogásokat kóstolhatnak, mint a sokak meglepetésére ízig-vérig pesti ételnek számító palóc leves, a csirkepaprikás mellé tálalt dupla tojásos nokedli, amelynek tésztájába víz egyáltalán nem kerül, kizárólag tojás, a tavaszi hangulatú franciasaláta vagy a mézespuszedli-morzsával megszórt túrógombóc.