Egy étterem, ahol humorral lehet fizetni

Új és népszerű, hogy dolgokat megosztunk vagy cserélünk. Autót, lakást is cserélnek egymással. Ruhákat úgy cserélnek, hogy nincs rajta nyereség. Úgyhogy azon sem csodálkozunk, hogy elmehetünk valahova enni úgy, hogy azzal fizetünk, hogy előadunk valami érdekeset. „Humor-étterem” a neve ennek az új találmánynak, ez egy pop-up hely (olyan hely, amely csak ideig-óráig üzemel). Egy humor-étterem működött már Stuttgartban és Zürichben és szerdán nyílik meg Berlinben a Kitchen Galleryben. Az alapító egy művész, aki Szöulban született, és jelenleg Essenben él: Byung Chul Kim.

Kim úr, Önöknél az ember humor ellenében ingyen ehet. Ez az egész olyan lehet, mint egy éttermi-szkeccs (skeccs: színházi jelenet)?

Nem, ez művészet, amely el akar mondani valamit a fizetőeszközök és a pénz hatalmáról.

Rendben van. akkor pontosan miről is szól ez az egész?

Először én főzök. Koreait, mivel abban vagyok jó. Valamilyen bibimbap, párolt rizs, zöldséggel és tojással. És amikor a vendég fizetni szeretne, odamegyek az asztalhoz, és akkor neki valami szórakoztatót kell mesélnie nekem.

Például ilyen viccet mondhat a vendég: Sajókám (a németben Herr Ober van – Ober és Kellner viccek), a levesemben egy hallókészülék úszik. Mire Sajó hangosan kérdi: Tessék?

 A vendégnek azért igyekeznie kell. Van elvárásom, hogy valamennyire megfeleljen a vendég válasza az elfogyasztott ételnek. Ha például kimbapot, vagyis koreai sushit rendelt, ami tíz euróba kerülne, akkor én tíz euró értékű viccet várok.

És ezt hogyan állapítja meg?

 A humornak passzolnia kell az atmoszférához is és az ételhez is. Ez lehet egy vidám történet, vagy egy átírt vers, vagy valami testi problémára vonatkozó vicc. Legutóbb Harare-ben, Zimbabwe fővárosában például az emberek szeretnek énekelni meg táncolni, ott a humor mindig izgalmas. Néha a sekélyes vicc is megfelelő. Zürichben például egy nő a kis Timről (Kleine Tim ez egy visszatérő figura, könyv is van róla) mondott el egy viccet: A kis Tim betegen feküdt az ágyában, és megkérdezte az orvost: „Doktor úr, mondja meg az igazságot. Eljön az a nap, amikor újra tudok menni az iskolába?”

Ön festőművészetet tanult, és ismertté vált a Performansz-Hoteljéről, ahol ingyen szállhattak meg a vendégek egy performanszon való részvételre. Hogyan tért át az étkezésre és a humorra?

 A humor örömet ad az embernek, és ez jól illik az életfelfogásomhoz. Az édesanyámnak Szöulban volt egy étterme, ott gyakran tartózkodtam a konyhában, és belenézegettem az edényekbe. Ha valamit akartam ott enni, természetesen nem kellett fizetnem érte, azonban ha szépen elénekeltem vagy előadtam valamit, vagy jó osztályzatot vittem haza, akkor az édesanyám főzött nekem valami finomságot.

Hogyan képzeljük el egy humor-étterem tipikus vendégét?

 A közönség nagyon vegyes, gyerekek, idősebb emberek, Berlinben pedig számos nemzetközi vendég tér be hozzánk.

Ha valaki megnézi az Ön korábbi videóit, akkor feltűnik, hogy Ön soha nem nevet a vicceken.

 Igen. Ez szándékos. Az a stratégiám, hogy az embereknek ne sugalljuk, hogy a humor jó vagy rossz.

Forrás: Jóéttermek.hu